Burun Spreyleri Bağımlılık Yapıyor

0
Günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan burun spreyleri, uzun süreli kullanıldığında zaman içerisinde bağımlılık yaparak ''rhinitis medikamentoza'' denilen, yani ilaca bağlı burun tıkanıklığına yol açabiliyor. 

 Op. Dr. Caner Kesimli ''Burun tıkanıklığı sonucunda kullanılmaya başlanan burun damlalarının kullanım süresi 5 günü geçtiğinde bağımlılık yapıyor. Burun tıkanıklığına sebep olan asıl durumun tespiti ve tedavisinin yapılması çok önemli. Böylece kişi hem burun spreyi bağımlılığından ve hem de burun tıkanıklığına neden olan rahatsızlıktan kurtuluyor'' dedi.

Burun spreyini en fazla 5 gün kullanın

Burun tıkanıklığı, özellikle nezle, grip, sinüzit, alerji gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Nezle, grip, sinüzit tedavisinde burun tıkanıklığını gidermek için burun spreyleri sıklıkla kullanılır. Burun spreyleri uygulandığında, konka adı verilen burun etini küçülterek birkaç dakika içerisinde etkisini gösterir ve ortalama 5-7 gün gibi kısa bir süre tedavi yeterlidir. Burun spreyleri, sık enfeksiyon geçiren, burun alerjisi olan, burun kıkırdak ve kemiğinde eğrilik nedeniyle burun tıkanıklığı yaşayan kişiler için geçici bir çözümdür.

İlk başlarda 6-8 saat kadar süren etki, uzun süreli kullanımlarda ilacın etki süresinin azalması nedeniyle daha sık kullanım gerektirir ve bu durum bağımlılık oluşturur. Hasta burun spreyi olmadan nefes alamamaya başlar, evlerinde, işyerlerinde, arabalarında, çantalarında spreyi olmadan yaşayamaz duruma gelir.

Tuzlu su ile burnu temizleyin

Burun açıcı spreylerin meydana getirdiği bağımlılık burundan daha rahat nefes alma ihtiyacının karşılanması için geliştirilen bağımlılıktır. Burun tıkanıklığına neden olan durum ortadan kaldırıldığında bağımlılık da sona erer. İlk olarak kulak burun boğaz muayenesiyle burun tıkanıklığına neden olan durum tespit edilerek nedene yönelik tedavi planlaması yapılır. Hastaların bu spreylerden vazgeçmeleri kolay olmayacaktır. Bu aşamada spreyin kullanması kesilerek tuzlu su çözeltileri ile burnu temizlemek ya da kortizon içermeyen ve uzun süre kullanılması sorun yaratmayan burun spreyleri yararlı olacaktır.

Burun allerjisine bağlı alt burun eti büyümesi olan hastalara lokal anestetik yöntem olan radyofrekansla burun eti küçültülmesi etkin bir tedavi yöntemidir. Burun kemiğinde eğrilik saptanan hastalara septoplasti operasyonu yapılarak sorun kolayca giderilir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe