Diyet Yaparken Başarılı Olmanın 10 Sırrı!

0
Sık sık diyete başlıyor ancak kısa bir süre sonra motivasyonunuzu kaybedip kendinizi yine buzdolabının önünde mi buluyorsunuz? Aslında eziyet çekmeden diyetinize devam edip, ideal kilonuza kavuşabilirsiniz. Formda bir vücuda sahip olmak için diyette başarılı olmanın 10 sırrını öğrenmeniz yeterli!

Baharın gelmesiyle birlikte hemen her kadını fazla kilolarından bir an önce kurtulma telaşı almaya başladı. Siz de formda bir vücuda kavuşmak için diyete başlıyor, ancak kısa bir süre sonra motivasyonunu kaybediyor musunuz? Diyet uygulamanıza rağmen tartıda gördüğünüz sayıdan memnun değil misiniz? Veya bazı kadınların gün boyunca tok kalmalarına rağmen gün geçtikçe formlarına kavuşmaya başladıklarına tanık olurken, siz yarı aç halde dolaşmanıza rağmen hala bir sonuç alamadınız mı? O zaman bir yerlerde hata yapıyorsunuzdur!

Endişelenmeyin, yapacağınız basit değişikliklerle siz de diyetinizi bozmayacak ve formda bir vücuda kavuşabileceksiniz. Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Yüzbaşıoğlu, diyette başarılı olmanın 10 sırrını anlattı.

1.Kural: Büyük hedefler koymayın
Diyet yaparken “Acaba kilo verebilir miyim, versem bu kilomu koruyabilir miyim?” gibi motivasyonunuzu etkileyecek sorularla kendinizi yormayın .”Ben istedikten sonra başarabilirim ” diyerek kendinizi yüreklendirin. Diyete başladığınızda kendinize “Ayda 6 kilo veririm ya da 8 kilo veririm” gibi büyük hedefler de koymayın. Bunun yerine diyete küçük hedeflerle, stres yapmadan başlayın. “Ayda1 kilo bile versem yılda 12 kilo yapar” diye düşünüp kendinizi rahatlatın.

2. Kural: Sık sık tartılmayın
Kilonuzu takip etmek amacıyla sık sık tartılmayın. Sabah diyete başlayıp akşam sonuç beklemeniz kendinize haksızlık etmekten başka bir işe yaramaz. Sağlıklı bir diyetle ayda 4-6 kilo vermeniz ideali. Buna göre haftada 1-1,5 kilo kaybı normaldir. Fazlasını bekleyerek kendinizi hayal kırıklığına uğratmayın. Uygun tartılma sıklığı haftada 1, sabahları aç karnınadır. Gün içinde farklı saatlerde birkaç kez tartılmanız ise moralinizi bozarak motivasyonunuzu düşürecektir.

3. Kural: Yediklerinizi not alın
Yediklerini not almak kendinizi kontrol etmeniz için güzel bir yöntem. Öğün sayısı tamam mı, öğünlerde doğru besin grupları yenmiş mi? Bunları kontrol ederken, yaptığını yanlışlar varsa onları görme şansınız olacaktır. Belki de farkında olmadan ikindi ara öğününü atlıyorsunuzdur. Bu durum da sizin akşam çok acıkmanıza ve diyetinizi bozmaya sebep olacaktır. Böyle bir durumda kendinize bu ara öğünü hatırlatacak bir yöntem bularak ( not alarak, alarm kurarak vb.) bu sorunu çözmüş olursunuz. Not almanın diğer bir avantajı ise diyetiniz yaptınız, tükettiklerinizi yazdınız, fakat bir hafta sonra hiç kilo verememişsiniz ya da çok az vermişsiniz. Bu durumda bu tüketiminizi diyetisyeninizle inceleyerek yaptığınız hatayı bulma şansınız olacaktır.

4. Kural: Verdiğiniz her kilo için kendinizi şımartın
Verdiğiniz kilolarda kendinizi ödüllendirin. Bu ödüllendirme tabi ki daha fazla yiyerek ya da diyeti bozarak olmasın. Onun yerine beğendiğiniz bir gömleği alın, saçınızın modelini değiştirin, uzun zamandır görmek istediğiniz yeni bir yer varsa oraya gidin ve bir öğününüzü orada yiyin. Farkına varacaksınız ki bu sizin motivasyonunuzu artıracak.

5. Kural: Bardağın dolu tarafını görün
Diyet yaparken verdiğiniz her kilo için sevinin. “300 gram verdim niye 500 gr veremedim” gibi bir düşünce yerine “diyet yapıyorum 300 gram verdim. Diyet yapmasaydım belki de verdiğim bu 300 gram yerine kilo alacaktım” diye düşünerek başarınızı takdir edin. Unutmayın siz bardağın dolu tarafını ne kadar görürseniz diyetiniz de o kadar uzun süreli olacak ve başarıyla sonuçlanacak.

6. Kural: İşyerinizde çekmecelerinizde abur – cubur yerine kuru meyve bulundurun
Çekmecelerinizde bulundurduğunuz çikolata, gofret veya bisküvi diyette sizi zorlayan, hafife alınmaz bir faktördür. Karnınız acıktığında aklınıza ilk gelen o paketlerden birini açıp yemektir. Kendinizi teselli yönü ise” Küçücük bisküvi, bir tane yesem bir şey olmaz” ama bir bakarsınız ki o paket açılmış ve siz bir tane bile bırakmadan yemişsiniz. Bunlar yerine çekmecenizde kuru meyve, leblebi veya galeta gibi sağlıklı ara öğün yapmanıza daha uygun yiyecekler bulundurmalısınız.

7. Kural: Diyet yapıyorum diye kendiniz dışlanmış hissetmeyin
“Yazık bana çevremdekiler sürekli bir şeyler yiyor, bense bir sürü yasakların olduğu bir diyet yapıyorum” diyerek kendinize acımayın. Unutmayın ki doğru yapan sizsiniz ve her sağlıklı kişi sağlıklı beslenme prensibini ilke edinerek, gün içerisinde dengeli beslenerek her besin grubundan (et, süt, sebze, meyve, tahıl ) yeterli miktarda tüketmeli.

8. Kural: Diyet yapıyorum diye asosyal olmayın
“Ben diyet yapıyorum, hiçbir şey yiyemem. O yüzden dışarı çıkmamın bir anlamı da yok” gibi sözlerle kendinizi çevrenizden soyutlamayın. Diyelim ki lokantaya gittiniz. Güzel bir çorba, yanında az yağlı bir et yemeği ve salata sizin için uygun bir diyet yemeği olacaktır Veya daha fast food, ayak üstü bir şeyler yemek istiyorsunuz. Ekmek arası ızgara köfte veya ızgara tavuk, beraberinde ayranla sağlıklı bir seçim olacaktır. Bu şekilde hem diyetinizi yapmış olacaksınız hem de sosyal kalacaksınız.

9. Kural: Bir şeyler yemek istediğinizde açlığınızı sorgulayın
Birçoğumuz sıkıldığında, mutsuz olduğunda, sinirlendiğinde veya mutlu olduğunda kendini aç hisseder. Böyle bir durumda açlık hissinizi tekrar sorgulayın. “Ben gerçekten aç mıyım?” sorusunu kendimize sormalı, cevabımızın doğruluğuna güvenerek o yönde hareket etmeliyiz. Eğer böyle durumlarda “kesinlikle bir şeyler yemem gerekiyor” diyorsanız da kalorisi olmayan, sizi oyalayacak, mevsime uygun çiğ sebzeler yiyebilirsiniz. Mesela yazın salatalık, domates, yeşillik bu sebzelere uygun güzel örnekler. Hatta salatalığı doğrayıp üzerine de yoğurt eklemek hem gözünüzü doyuracaktır, hem karnınızı. Böylece hem o açlık hissinden kurtulmuş olacak, hem de diyetinizi bozmamış olacaksınız.

10. Kural: Suyu eksik etmeyin
Sağlığımız için olmazsa olmazlardan biri olan su diyetimiz için de çok önemli. Diyet yaparken gün içinde en az 1,5-2 litre su tüketilmelisiniz. Yemekten önce mi içsem daha iyi? Yemek arasında mı, yoksa yemekten sonra mı? Bu tür sorularla kafanızı karıştırmayın, suyu ne zaman isterseniz, o zaman tüketin.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe