“Biz de hamburger ve pizzacıları kapatalım”

0

Avrupa’daki dönercilerin kapısına bir bir kilit vuruluyor. Özellikle terör saldırıları sonrası Müslüman yemeği olarak bilinen dönerin Avrupa’daki satışına yasak getiriliyor. Bedri Usta restoranlarının sahibi Bedrettin Aydoğdu, yaşanan gelişmeleri ‘faşizm’ olarak değerlendirirken “O halde biz de hamburger ve pizzacıları kapatalım” açıklamasında bulundu.

Türk mutfağının yurtdışındaki en önemli temsilcilerinden dönere karşı yabancılar savaş açtı. Başta İtalya, Fransa ve Almanya olmak üzere Avrupa’nın bir çok ülkesinde döner dükkanları bir bir kapatılıyor. Bunun gerekçesi olarak da farklı sebepler sunuluyor. İtalya kendi mutfağını korumak için böyle bir uygulama başlattığını açıklarken, Almanya hükümeti dönerci ve dürümcülerin steril üretim yapmadığını iddia ediyor. Fransa ise döneri, Paris terör saldırısı sonrası Müslüman yemeği olarak nitelendirerek işletmelere gereksiz cezalar keserek dükkanlarını kapatıyor. Öyle ki Almanya dönerin ismini ‘dönen şiş’ olarak değiştirmek istiyor. Hatta Almanya’da döner dükkanlarının tabelasında ‘döner’ yazıyor diye bir işletmeye 500 Euro ceza dahi kesildi.

KENDİLERİNE ZARAR VERİYORLAR

Kebap ve döner sektörünün köklü markalarından Bedri Usta’nın sahibi Bedrettin Aydoğdu yaşanan bu durumu ‘faşizm’ olarak değerlendirdi. Sadece Berlin’de bulunan 800 döner büfesinden yıllık 3 milyar Euro’nun üzerinde ciro yapıldığı belirten Bedrettin Aydoğdu “Berlin özelinde 200 binden fazla kişiye istihdam sağlanıyor. Bu yasaklar bizim Türk işletmecilerine verdiği zarardan ziyade kendilerine de zarar verecek” dedi.

MÜSLÜMAN YEMEĞİ DİYE KARALAMA KAMPANYASI BAŞLADI

Avrupa’da binlerce döner işletmecisi bulunduğunu hatırlatan Aydoğdu “Özellikle Avrupa’da yaşanan terör saldırıları sonrası bu haberleri daha fazla almaya başladık. Müslüman kültürüne ait dönere karşı bu karalama kampanyasını kabul etmiyoruz. Bizim binlerce Türk işletmecimiz yurtdışında bu yolla para kazanıyor. O halde biz de Pizza ve hamburgere yasak getirelim” diye konuştu.

DÜNYANIN EN BÜYÜK FAST FOOD ZİNCİRLERİ DÖNERDEN RAHATSIZ

Dönerin son yıllarda Avrupa’da çok fazla tüketildiğine de dikkat çeken Aydoğdu “Döner artık global bir yiyecek haline geldi. Avrupa’da insanlar fast-food tüketimde döneri tercihe diyor. Dolayısıyla Mc Donalds ve Burger King gibi fast food markalarının satışları düşüyor. Dönerin bu başarısı bu dünya markalarını rahatsız ediyor. Dolasıyıla içeride lobi yapılıyor” ifadelerini kullandı.

DÖNER YASAĞI İLE İLGİLİ YURTDIŞINDA YAŞANAN SON GELİŞMELER 
- İtalya Floransa’da kentin kimliğini ve yemek kalitesini korumak için restoranların en az yüzde 70’inin yerel olması koşulu getirildi. Bu nedenle birçok döner dükkanı kapatılıyor.
- Almanya’da bir dönerciye tabelasında döner yazıyor diye 500 € ceza kesildi.
- Almanya’da yetkililer döner yerine, ‘dönen şiş’ yazılmasını istiyorlar.
- Almanya’da ayrıca el ilanlarında ve menülerde de döner yazılması yasak.
-Fransa’da geçtiğimiz Şubat ayında elinde dönerle otobüse binen bir kişi polis zoruyla otobüsten indirildi.
-Almanya’da yapılan denetimlerde bazı dönercilerin temiz olmadığı saptandı.
-Almanya’da yaklaşık 400 ton civarında döner üretiliyor. Bu dönerler 15.000 büfede satışa sunuluyor.
-Bu başarılı rakamlar MC Donalds, Burger King gibi firmaların gözüne batıyor.
- İtalya’nın Verona kentinde de ucuz ve hızlı döner ve dürümcülerin yaygınlaşması kent yönetimini harekete geçirdi.
-Kent merkezinde etnik gıda hazırlayıp satan işletmelerin açılması yasaklandı.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe