Spor yaparken maske takmak gerekli mi?

0
Spor yaparken maske takmak gerekli mi?

Maske ile spor yaparken dikkat!

Pandemi döneminde hayatımızın bir parçası olan maskelerimiz spor yaparken bilinçsiz kullanılırsa saÄŸlığımıza zarar verebilir. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öner Dikensoy “Sporun her türünde mutlaka maske takmak doÄŸru bir yaklaşım deÄŸil. Tek başına koÅŸuyorsanız ya da yürüyorsanız maske takmanız gerekmez. Özellikle aşırı efor harcanan ve uzun süreli yapılan sporlarda cerrahi maske ya da N95 tipi maske takmak  tehlikeli” diyor.  

Antrenör, Spor EÄŸitmeni Esranur Kaplan ise sosyal mesafenin geniÅŸ olduÄŸu ya da kalabalıktan uzak yerlerde spor yapılması önerisinde bulunarak, “Uzun süredir spor yapmıyorsanız ve pandemi döneminde hareketlerinizi arttıracaksanız önce uzman bir hekimden saÄŸlık onayı almalısınız” diyor.

SaÄŸlığımızı korumak için bulunduÄŸumuz her ortamda maskemizi takıyoruz. Peki spor yaparken maske takmak gerekli mi?  Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öner Dikensoy “Sporun her türünde mutlaka maske takmak doÄŸru bir yaklaşım deÄŸil. Tek başına koÅŸuyorsanız ya da yürüyorsanız maske takmanız gerekmez. Özellikle aşırı efor harcanan ve uzun süreli yapılan sporlarda cerrahi maske ya da  N95 tipi maske takmak  tehlikelidir” diyor. 

Dikensoy sözlerine şöyle devam ediyor: “Açık havada spor yaparken insanlar birbirlerine çok yaklaÅŸmadıkları sürece maske takmaları gerekmez. N95 maske zaten takılmamalı. N95 maskeyi saÄŸlık çalışanları dışındaki kiÅŸilerin kullanmasını önermiyoruz,  cerrahi maske takmaları yeterlidir. Maskeler nefes almayı çok zorlaÅŸtırdığı için rahatsızlık ve bunaltı hissi ile maskeyi çıkartma istediÄŸi doÄŸuruyor bu da maskenin yanlış kullanımına neden oluyor.  Maske takma alışkanlığı emniyet kemeri kullanma alışkanlığına benzemeli. Arabaya bindiÄŸimizde refleks olarak emniyet kemerimizi nasıl takıyorsak, sosyal mesafenin korunamadığı her alanda da maskemizi takmalıyız.  Bunu bir refleks haline getirmeliyiz. 

Virüsün spor yaparken bulaÅŸtığına dair bir kanıt yok.  Sosyal mesafenizi koruyamayacak kadar kalabalık bir yerde koÅŸuyor ya da yürüyorsanız maskenizi takmanız gerekir ama sosyal mesafenin korunduÄŸu bir ortamda yürüyor ya da koÅŸuyorsanız maske takmanıza gerek yok.  Maske ile yürümek ya da koÅŸmak yaÅŸlı ve hasta olan kiÅŸileri özellikle zorlayabilir. Grup sporlarına gelince; mesafelerini korudukları sürece maske takmalarına gerek yok. Spor yaparken konuÅŸmak, öksürmek virüsün ortaya saçılmasına yol açacak davranışlardır. Bu reflekslerini  kontrol edip, öksürüyorlarsa o ortamda spor yapmamaları ya da maske takmaları gerekiyor. Virüsten kaçarak kurtulmamız mümkün deÄŸil, virüs ile birlikte yaÅŸamayı öğrenmemiz gerekiyor. Dolayısıyla doÄŸru yerde gerekli maskenin kullanılmasını bütün topluma anlatıp zorunlu hale getirebilirsek normal yaÅŸantımıza dönebiliriz.  Her birey sorumluluk almalı” dedi.

Açık alanlarda spor yapın

Antrenör, Spor EÄŸitmeni Esranur Kaplan ise sosyal mesafenin geniÅŸ olduÄŸu ya da kalabalıktan uzak yerlerde spor yapılması önerisinde bulunuyor. Kaplan şöyle devam ediyor: “Sporların büyük çoÄŸunluÄŸu efor ve oksijen gerektirdiÄŸi için maske oksijen ihtiyacımızı kısıtlayacaktır.  Spor esnasında maske takmaya devam edersek vücutta laktik asit daha fazla birikecektir. Maske ile spor yaparken nefes alıp verdiÄŸimiz zaman havadaki karbondioksit, maske içinde kalarak tekrar nefes aldığımızda karbondioksit oranı yüksek kirli havayı solumamıza neden olur. 

Böylece spor yaparken yeterli oksijen alabilmek için daha fazla solunum çabası göstererek, akciÄŸerlerimizin ve kalbimizin daha çok çalışıp yorulmasına neden oluruz. Ayrıca maske ile spor yaparken bir süre sonra nefes alış veriÅŸi maskenin ıslanmasına, içinde tükürük, ter ve nemin birikmesine neden olur. Bu da virüslere ortam hazırlar. Dolayısıyla mümkün olduÄŸunca açık alanlarda maskesiz spor yapılmalı.”

Spor yaparken maske takmak gerekli mi?

Maske ile spor yaparken nelere dikkat edilmeli?

  • Uzun süredir spor yapmıyorsanız ve pandemi döneminde hareketlerinizi arttıracaksanız önce uzman bir hekimden saÄŸlık onayı almalısınız.
  • Kronik hastalıklarınız var ise doktorunuzun uyarıları kapsamında bir egzersiz programı uygulayınız. Åžiddetleri ve süreleri olabildiÄŸince düşük tutunuz.
  • Pandemi döneminde fiziksel mesafeyi koruyabileceÄŸiniz sporları tercih etmelisiniz. 
  • Açık alanlarda sosyal mesafeyi koruyarak maskesiz spor yapmak daha saÄŸlıklı…
  • Spor salonuna gidiyorsanız mutlaka sosyal mesafeye ve maskeye önem vermelisiniz.
  • Hareketler esnasında aşırı zorlandığınızı hissederseniz, ya da belli semptomlar yaÅŸarsanız (nefes darlığı, göğüs aÄŸrısı, baÅŸ dönmesi, aşırı bitlinlik vb.) egzersize son veriniz.
  • Maske takmak zorunda olduÄŸunuz durumlarda aşırı zorlayıcı aktiviteler (cross-fit antrenmanları, metabolik çalışmalar, patlayıcı kuvvet çalışmaları, yüksek hızda koÅŸu ve yokuÅŸ çıkmalar vb.) yapmaktan kaçınınız. Ancak düşük-orta ÅŸiddet aerobik aktiviteler ve makine/beden ağırlığı bazlı kas geliÅŸtirme çalışmaları yapabilirsiniz.
  • Sigara içenlerin akciÄŸer kapasiteleri dar olduÄŸu için maske ile spor yapmaları daha da sakıncalıdır.
  • N95 maskeleri spor yaparken kesinlikle tercih etmemelisiniz. Bunun yerine sosyal mesafenin korunamadığı zamanlarda toplumun yaygın olarak kullandığı tıbbi maskeler tercih etmelisiniz.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !