Beslenme çantası dişleri çürütmesin…

0

Süt dişlerinin mineral yapıları normal dişlere oranla daha zayıf oldukları için asit ataklarına çok dayanıklı değildir. Süt dişlerinin daha çok organik madde içermesi ve beslenme alışkanlığındaki yanlışlar dişleri çürük oluşumuna daha yatkın hale getiriyor. Bu nedenle çocuklara küçük yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu okul çağındaki çocukların sağlıklı dişlere sahip olması için beslenme çantasında yer alması gerekenlerin kalsiyum, fosfor ve doğru seviyede florür içermesi gerektiğini belirtiyor.


Karbonhidrat tüketimine dikkat
Diş gelişiminin doğru ilerlemesi için çocuğunuzun okulda da sağlıklı bir beslenme programına ihtiyacı vardır. Tüketilen besinler içinde dişlerin çüremesine en çok neden olan karbonhidratlar yani şekerli gıdalardır. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme düzenine sahip bir çocuk, çürük oluşumu açısından risk altındadır. Özellikle öğünler arasında tüketilen şekerli gıdalar öğünde yenenlere oranla dişlere daha çok zarar verir. Kışlaoğlu, beslenme çantasına koyulan nişastalı, şeker içeren ve yapışkan gıdaların dişlerin yüzeyine yapışarak çürük oluşumuna ortam hazırladığını vurguluyor. Şekerli gıdalar, diş yüzeyinde oluşan bakteriler ve dişleri fırçalamadan geçen zaman çürük oluşuma neden olacağından beslenme çantasına konan yiyeceklere dikkat etmek gerektiğini belirtiyor.

Vitamin ve kalsiyum ağırlıklı beslenin
Sağlıklı dişler için tüm vitamin çeşitleri beslenmede yer almalı ve çocuğun aldığı gıdalar mutlaka kalsiyum, fosfor ve uygun seviyelerde florür içermelidir. Süt ve süt ürünlerinin içeriğinde organik bileşenler bulunmaktadır. Bu bileşenler dişlerin yapısını güçlendirirken vücudun bağışıklık sisteminin korunmasına da destek veriyor. Kışlaoğlu, sütlerin kutuları açılmadığı sürece oda sıcaklığında güvenle saklanabildiğini, yoğurt ve ayranın da sağlıklı seçimler olduğunu ifade ediyor. Ayrıca peynir tüketiminin ağızdaki asidik ortamı ve çürük oluşma olasılığını azalttığını da belirtiyor. Anne ve babaların, çocuklarının beslenme çantasından diş dostu olan süt ve süt ürünlerini eksik etmemeleri gerekiyor.

Sebze ve Meyveler Çürük Oluşumunu Engelliyor
Çocukların sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmaları için meyve ve sebze tüketmeleri şart. Sebze ve meyveler hem dişlerin çürümesini engelliyor hem de güçlenmesini sağlıyor. Kışlaoğlu, çocukların teneffüslerde açlığı bastırmak için şekerli yiyecek ve içecekler tüketmesinin çürük oluşumunu hızlandırdığını bunun yerine beslenme çantasına her gün bir meyve koymanın hem diş sağlığı hem de genel vücut sağlığı açısından çok faydalı olduğunu belirtiyor. Kışlaoğlu, sebze ve meyvelerin doğrandıktan sonra bekletilmesinin vitamin kaybına yol açtığını bu nedenle meyvelerin beslenme çantasına tek parça halinde konulmasını gerektiğini de belirtiyor.

Dişlerin gizli düşmanı atıştırmalıklara dikkat
Tatlı, şeker, çikolata gibi abur cubur sınıfına giren şekerli gıdalar, tuzlu yağlı yiyecekler ve asitli içecekler diş sağlığı için son derece tehlikelidir. Özellikle de öğün aralarında tüketilen abur cubur çürük oluşumunu hızlandırmaktadır. Abur cuburların çocukların diş ve diş etleri üzerindeki hasarı önlemek için sonrasında su içmeleri sağlanmalıdır. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, dişlerdeki çürüklerin herhangi bir sinyal vermeden ağızda sinsice ilerlediğini ve hızla yayıldığını, bu tip durumlarla karşılaşmamak için çocukların diş hekimi tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe