SON YAZILAR
latest

Selülit ve Çatlaklara Doğal Çözüm: Kakao Yağı

Selülit ve Çatlaklara Doğal Çözüm: Kakao Yağı

Kakao ağacı 4-8 metre uzunluğunda bir bitkidir. Ilık iklimlerde, düzenli yağmur alan bölgelerde yetişmektedir. Güney Amerika, Hint Adaları olmak üzere tropikal iklim özellikleri taşıyan pek çok bölgede kakao bitkisi yetiştirmek mümkündür. Kakao tropik ağaç tohumları olarak nitelendirilir. Kakao bitkisi tazeyken limon sarısı renge sahipken kuruyunca rengi koyulaşmaya başlamaktadır. Kakao ağacında ucu sivri, 10-15 cm boyunda, şekli kabuna benzeyen kakao tohumları bulunmaktadır.


 Kahve çekirdeğinden biraz daha büyük olan kakao çekirdekleri kavrularak fermente edilir ve kakao yağı oluşturulur. Tamamen doğal içeriklerden oluşturulmaktadır. Doymuş yağlar yani sağlıklı yağlar açısından oldukça zengin olan kakao yağı cilt bakımı yapan pek çok asidi içerisinde bulundurmaktadır. Saf kakao yağı sarı renkli olup, katı kıvamda bulunmaktadır. Satışa sunulan katı kakao yağları tamamen katkısız olan kakao yağları iken sıvı formda satılan kakao yağlarının sağlık açısından bir zararı bulunmamakla birlikte; piyasada fiyatı katı kakao yağına göre daha uygundur. Katı olan kakao yağı 150 liraya kadar ulaşırken sıvı olan kakao yağı 30 lira civarında alıcılarını bulmaktadır. Katı formda, blok halinde bulunan kakao yağı, isteğe bağlı olarak sıvı hale getirilebilir. Eğer az miktarda yapılacaksa elin içerisine alınarak vücut ısısıyla eritileceği gibi daha fazla yağ kullanımı için benmari usulü eritme yöntemi kullanılabilir. Kakao yağı marketlerde, eczanelerde, çevrimiçi sitelere ve organik ürün satılan yerlerden temin edilebilir. Katkı maddeleri konusunda bazı endişeleriniz varsa saf kakao yağı almak en doğru tercih olacaktır.


Hoş bir kokuya sahip olan kakao yağı fiziksel, kimyasal ve fonsiyonel özelliklerinden dolayı çikolatanın ham maddesini oluştururken aynı zamanda ilaç yapımı ve kozmetik ürünleri, yemeklere farklı tatlar katmak gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Çikolata yapımında kullanılan kakao yağı çikolatanın dokusu, lezzeti, parlaklığı ve erime özelliklerinden sorumludur. Kakao yağının üretim maliyetinin yüksek olması ve dolayısıyla pahalı olması, her alana temperlemeye gerek duyulması, her iklim tipine ayak uyduramayan bir bitki olmasından dolayı endüstride kakao yağı yerine farklı alternatifler kullanılmaktadır.


oklu doymamış yağ asidi içeriği göreceli olarak düşük olduğundan dolayı raf ömrü diğer yağlara göre daha uzun olan kakao yağı muhafaza edilirken, oda sıcaklığının olmasına dikkat edilmelidir. Oda sıcaklığında tutulan kakao yağı katı halde kalmaktadır. 34 dereceye ulaşan sıcaklıkla birlikte kakao yağı erimeye başlamaktadır. Dondurulmasına gerek yoktur. Yoğun bir yapıya sahip olduğu için zor gözüken kakao yağı kullanımında pek çok kişi katı halde bulunan yağı, sıvı olarak kullanmaktadır. Bu durumda ilk kez kullanacak olan kişiler küçük bir parça yağ alarak kolunda eritmeli, bir süre gözlemlendikten sonra yanma, kızarma, kaşınma gibi etkileri yoksa kullanmalıdır. 


İçerisinde A, B1, B2, B3, C ve E vitaminleri barındıran kakao yağının faydaları ve kullanım alanları saymakla bitmez. Çikolatanın ham maddesi olan kakao yağı şekerlemelerde de kullanılmaktadır. Çikolata üretiminde genellikle kakao tozuyla birlikte kullanılırken şekerleme ve beyaz çikolata yapımında kakao tozu kullanılmadan, direk kakao yağı kullanılmaktadır. Öncelikle ölçülü olarak tüketilen yağ ciddi hayati tehlikelere neden olan hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlığı önlemektedir. Güçlü bir antioksidan etkisi bulunun kakao yağı vücutta bulunan zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlamakta ve vücudu toksinlerden arındırmaktadır. Sindirim sistemini hızlandıran kakao yağının stresi azaltma etkisi de bulunmaktadır. İştah açıcı özelliği bulunan kakao yağı vücuda dirençte sağlamaktadır. Kadınların emzirme dönemlerinde karşılaştıkları göğüs ucu çatlaklarına iyi gelmektedir. İyi bir nemlendirici özelliği taşıyan kakao yağı cildin nemlenmesini sağlayarak ciltte bulunan nemi de içeriye hapsetmektedir, çatlayan ve kuruyan dudakların bakımında ve pullanan ciltlerde de kullanılmaktadır. Nemlendirici özelliği için kullanılan kakao yağı ile E vitaminleri karıştırılarak doğal bir nemlendirici elde edilebileceği gibi tek başına kullanımda da çok etkili olmaktadır. Cilt hücrelerine verilen zararı en aza indiren antioksidan özelliği ile cilt hücrelerini yenilemektedir. Ciltteki renk eşitsizlikleri için kullanılan kremler ve kapatıcıların içerisinde bulunan kimyasal ürünler cilde zarar vermektedir, cilt için orijinal kakao yağı pigmentasyon izlerinin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda anti-aging etki gösteren kakao yağı yaşlanma karşıtı olarak da bilinir. Vücutta oluşan serbest radikaller ciltte yaşlanmaya neden olurken, kakao yağı radikalleri etkisiz hale getirerek cildin erken yaşlanmasını engellemektedir. Vücudun genleşmesi ve daralmasıyla birlikte oluşan çatlaklara, Doğum öncesi çatlaklara, sarkmış bölgeler toparlanmasına iyi gelmektedir. Çatlaklar için kullanılacak olan kakao yağının içerisine farklı yağlar karıştırarak da kullanılır. Uçucu yağlar sabit yağlar ile karıştırılmadan önce cilde direk uygulanmamalıdır. Yağlar mutlaka seyreltilmelidir. Bu noktada uçucu yağlarla uygulama yapılırken yağlar metallerle temas halinde olmamasına dikkat edilmelidir. Tüm bunların yanı sıra kakao yağı selülit tedavisinde de çok etkilidir. Vücudu haftada bir kez benmari usulü eritilmiş kakao yağı ile ovalamak cildin sıkışlamasını sağlayarak selülitleri ortadan kaldırmaktadır. Düzenli kullanım ile farklar ortaya çıkmaktadır. Kakao yağının bronzlaştırıcı etkisi de bulunur, üstelik kakao yağı ile bronzlaşmak kalıcı etkiler yaratmaktadır. Bronzlaşmak için kullanılan kakao yağı güneşlenmeden önce güneşten gelen zararlı UV ışınlarından korunmak için, cilde güneş koruyucu sürülerek üzerine kakao yağı sürülmelidir.


Güneş koruyucu kullanılmadığı takdirde ciltte yanıklar oluşarak kızarıklık ve kaşıntılara neden olmaktadır. Yıpranmış ve kuru saçların canlanmasına neden olan kakao yağı aynı zamanda saçta oluşan kepeklerin önlenmesine yardımcı olmaktadır.


Kuru ve yıpranmış saçları canlandırmak için kullanılan kakao yağı süt ve bal ile karıştırılarak saça uygulanarak ardından ılık su ile durulaması sağlanmalıdır. Uyarıcı etkiye sahip olan kakao yağı yorgunluğu almaktadır. İçerisinde bulunan E vitamini sayesinde cilde parlaklık vermektedir ve kaşınan ciltlere iyi gelir. Tırnaklara sürülen kakao yağı da en az ciltteki kadar olumlu etki göstermektedir. Düzenli olarak tırnaklara sürülen kakao yağı tırnakları güçlendirmektedir.


Kakao yağının egzama ve sedef gibi ciltte oluşan hastalıklara da iyi gelerek dermatitin yol açtığı kaşıntıları önlediği bilinmektedir. Cilt için kullanılacak kakao yağı elde eritilerek doğrudan cilde uygulanabilir.


Kakao yağı seratonin hormonunu desteklemeye yardımcı olmaktadır. Seratonin hormonu kişiye mutluluk vermektedir ve bu sayede depresyonun kötü etkilerinden uzaklaştırmaktadır. Ağız kokusuna emgel olan kakao yağı ağız sağlığını da korumaktadır.


Yanık ve kesiklerle ciltte oluşan izlerin tedavisinde kullanılmanın yanı sıra bölgedeki ağrı ve acıyı da hafifletmektedir. Kakao yağı kasları da gevşetme ve eklem-kas ağrılarını hafifletmede de etkisi bulunmaktadır.


Evde yapılan sabunlara da kakao yağı konularak doğal bir içerikle hoş koku elde etmenin yanı sıra ürünün nemlendirici özelliğini de arttırmak mümkündür. Pek çok yararı olan kakao yağı aşırı tüketiminde baş ağrısı, uykusuzluk, göğüs ağrısı ve ya kalp sıkışması da yapmaktadır. Kalorisi yüksek bir besin olduğundan dolayı yanlış ve hızlı kullanımla birlikte hızlı kilo alımı da sağlamaktadır.


Kronik rahatsızlık ve alerjik bünyeye sahip olan bireyler kullanmadan önce doktora danışmalıdır. Aynı zamanda kakao yağının doğru ve düzenli kullanımı ile birlikte yan etkileri ve zararlarından uzak durmak mümkündür.


Bu yazıyı faydalı buldunuz mu? Hiç bir içeriği kaçırmayın bizi takip edin
« PREV
NEXT »

Hiç yorum yok