Okul Öncesi Kodlama

0
Okul Öncesi Kodlama

Okul Öncesi Çocuklar için Kodlama Nedir?


Dünyada oldukça yaygın bir şekilde kullanılan kodlama her geçen gün Türkiye’de de popülaritesini arttırmaktadır. Her yaş grubunda olduğu gibi özellikle okul öncesi çağındaki çocuklarda kodlama, gün geçtikçe hızlı bir şekilde ilerlemekte ve önümüzdeki yıllarda önemini arttırarak Türkiye’de daha da yaygınlık kazanacağı düşünülmektedir. Okul öncesi kodlama ile kodlamanın anlamını kavrayabilmek için öncelikle algoritma tanımını anlamak gerekir. Algoritma, bir problemi tespit etme ve bu problemi çözümlemeye kadar yapılması gereken ne varsa adım adım tanımlamaktır. Hayatın temelinde algoritmayı sıklıkla kullanırız. Örneğin; işe veya okula gitmek, bir yerden eve dönmek, yemek yapmak, tatil planlamak gibi basit olayların temeli algoritmaya dayanmaktadır. Algoritma kısaca ‘plan yapmak’ şeklinde tanımlanabilir. Algoritma hazırlandıktan sonra bilgisayarın anlayabileceği şekle dönüştürmeye ise kodlama denir.

Kodlama birçok farklı yazım şekline veya yazım diline sahip olabilir ancak hepsinin mantığı aynıdır. Kodlama, farklı durum ve olaylar karşısında insanlara nasıl düşünmeleri gerektiğini öğretmede yardımcı olan bir programlamadır. Okul öncesi kodlama seti olarak karşımıza çıkan setler bu konuda çocuklarımızın farklı kazanımlarda bulunmaları için biçilmiş kaftan olarak karşımıza çıkıyor.

Okul Öncesi Çocuklar için Kodlama Neden Önemlidir?


Okul öncesi çocukların algoritmayı kavramaları ve hayata geçirebilmeleri bakımından kodlama büyük önem taşımaktadır. Çocukların mekanizmaları keşfetmeleri, el becerilerinin gelişimi, farklı durum ve olaylar için fikir yürütebilmeleri, hayal güçlerini kullanarak çalışmalarına farklı fikir ve özellikler katabilmeleri açısından hayatımızdaki yeri büyüktür. Yapılan çalışmalar, çocuklardaki hayal gücü ve yetenekleri temel almakta, merak duygusunu geliştirmektedir. Bu çalışmalar, özellikle küçük yaştaki çocukların teknolojiyle iç içe olduğu bu dönemlerde, evde ebeveyneler ile kaliteli ve keyifli zamanlar geçirebilmek adına yapılmakta ve bu durum çocuklarda cesaret ve özgüven duygularını geliştirmeyi desteklemektedir.

Çocuklara küçük yaşlardan itibaren kazandırılan yeni bir dil öğrenme alışkanlığı gibi kodlamanın da çocuklara olabildiğince erken öğretilmesi daha kolay ve eğlenceli olacaktır. Şunu da belirtmek gerekir ki; ailelerin, çocukların erken yaşta tablet, telefon ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerle tanışmasına karşı olduğu bu dönemde kodlama yapmak için bu aletlere gereksinim duyulmadan yapılabilecek farklı alternatifler bulunmaktadır. Örneğin fon kartonlar, kalem, kâğıt, bant, el işi kağıdı gibi malzemeler ile çocuklar için basit bir kodlama düzeneği oluşturulabilir. Böylece okul öncesi çocuklar hem eğlenip hem de kodlama sırasında karşılaştıkları problemleri çözmeye çalışarak problem çözebilme becerilerini geliştirmiş olacaklardır.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !